Blandaren
- på internet sedan 1863
Observera:
Denna sida är hyperaktiv.
Tryck på knapparna.
Startsida Om oss Stipendium Bluddra! Om våra läsare Historia Kontakt
Blandarens historia
Blandaren grundades 1863 av studenter vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.  Länge gav vi ut tidningen med två nummer per år; Vårblandaren och Gåsblandaren. Idag ges endast Gåsblandaren ut.

Vissa menar att det var teknologstudenten Helge Palmcrantz som tog initiativet till den första Blandaren, andra gör tydligt att Per Lindell var Blandarens grundare och förste redaktör.

Det finns många som påstår att de varit redaktörer på Blandaren. Vi brukar låta dem prata en stund och sedan bjuda på en god middag. Det där är faktiskt inte så noga. Det viktiga är att tidningen är rolig.

Delar av Blandarens redaktion har även gjort filmen ”En dag i staden” enligt en egen teknik som går rakt in i hjärnans filmcentrum. PO Ultvedt och Jean Tinguely medverkade och Europafilm betalade -  trots att kreatörerna vägrade berätta vad filmen skulle handla om.

1956 ledsnade KTH på Blandaren efter att hovet ringt och klagat på innehållet. Redaktionen blev en fristående förening och evakuerades till ett rivningshus på Sveavägen, därefter till en lägenhet på Valhallavägen och 1974 till en trappa upp och två trappor ner mittemot Gåsgränd i Gamla Stan.

Redaktionen förundrades över den plötsliga flytten.  Kungen hade tidigare visat sin uppskattning för Blandaren genom att läsa den. Dessutom hade han vid ett tillfälle besökt redaktionen. Han luktade gott minns vi, den där kungen. Gustav VI Adolf hette han.

Albert Bonnier kom också och hälsade på en gång. ”Sälj så mycket det bara går!”, hojtade han. Vi  förklarade att vi inte hade någon lust att tjäna mer pengar. Då skakade han bara på huvudet och gick.

Numera är vi tillbaka på ruta ett, alltså på KTH.

Rättelse:
På sidan 26 står muskedunder, skall vara potatismos.

 

 

 

.